Η Βιογραφία της πιο διάσημης εξίσωσης στον κόσμο

Η Βιογραφία της πιο διάσημης εξίσωσης στον κόσμο

Η πιο διάσημη εξίσωση

Η ταινία – ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται εδώ, βασίζεται στο βιβλίο του David Bodanis «Ε=mc2: A Biography of the World’s Most Famous Equation».

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η περίφημη εξίσωση του Αϊνστάιν που συνδέει τη μάζα με την ενέργεια είναι σημαντική αλλά συνήθως δεν γνωρίζουν το λόγο. Το βιβλίο επιχειρεί μια προσέγγιση της εξίσωσης αυτής που επικεντρώνεται όχι στη βιογραφία του εμπνευστή της αλλά στη βιογραφία της ίδιας της εξίσωσης.

Ο David Bodanis παρακολουθεί τους «προγόνους» της εξίσωσης, τα τρία συστατικά της στοιχεία – Ε, m και c – πριν να καταλήξουν μαζί, στην εξίσωση του Albert Einstein στη Βέρνη το 1905. Από εκείνο το σημείο και μετά ακολουθεί την πορεία της εξίσωσης στον 20o αιώνα, εστιάζοντας στους ανθρώπους που συνέχισαν το έργο του Einstein, διερευνώντας τις συνέπειες που απορρέουν από αυτό. Δίχως την εξίσωση αυτή, για παράδειγμα, δεν θα είχε κατασκευαστεί η ατομική βόμβα, το λέιζερ, το ίντερνετ και δεν θα είχε αναπτυχθεί η επιστήμη των μελανών οπών.

Στην ιστορική διαδρομή που μας παρασύρει το βιβλίο βρίσκουμε – μαζί με τον Albert – τους γνωστούς και άγνωστους σκαπανείς των σημαντικών φυσικών εννοιών της Ενέργειας, της μάζας και της ταχύτητας, σε μια αλληλουχία ιστοριών που περιέχουν πάθος, αγάπη, εκδίκηση και επιστημονικές ανακαλύψεις. Συναντάμε τον Michael Faraday, ένα φτωχό αγόρι που αναζητούσε απελπισμένα έναν μέντορα να τον οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή και την Emilie du Châtelet, μία γυναίκα παγιδευμένη σε λάθος αιώνα, στην προσπάθειά της να περιχαράξει έναν προσωπικό χώρο στον οποίο δεν θα τη λοιδορούσαν επειδή χρησιμοποιούσε το μυαλό της. Τον Antoine-Laurent de Lavoisier, έναν μισητό φοροεισπράκτορα στο Παρίσι των τελών του 17ου αιώνα, που αφιέρωνε τον ελεύθερο χρόνο του στην επιστημονική έρευνα με αξιοζήλευτη προσήλωση στην ακρίβεια των πειραματικών διαδικασιών και των μετρήσεων. Τον James Clerk Maxwell, άρχοντα του Ηλεκτρομαγνητισμού, που έδωσε πνοή στο διαισθητικό όραμα του Faraday δημιουργώντας το απαραίτητο μαθηματικό πλαίσιο. Την ντροπαλή Elise Meitner που στα εικοσιοκτώ της χρόνια πήγε στο Βερολίνο να εργαστεί στον νεογέννητο τότε τομέα της φυσικής, τη ραδιενέργεια, παρόλο που τα γερμανικά Πανεπιστήμια δεν προσλάμβαναν γυναίκες. Επίσης τον Knut Haukelid και μια ομάδα νεαρών Νορβηγών συναδέλφων του που αναγκάστηκαν να στραφούν εναντίον των συμπατριωτών τους για να αποτρέψουν τη ναζιστική απειλή. Τη Cecilia Payne, μια αγγλίδα που είδε την καριέρα της να καταστρέφεται επειδή τόλμησε να ρίξει μια τολμηρή ματιά στη μοίρα του ήλιου έπειτα από 6 δισεκατομμύρια χρόνια. Τον Subrahmanyan Chandrasekhar, έναν νεαρό Βραχμάνο, που ανακάλυψε κάτι ακόμα πιο φοβερό, στην αποπνικτική ζέστη της Αραβικής Θάλασσας στα μέσα του καλοκαιριού. Μέσα από όλες τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών – καθώς και τα επιτεύγματα των Newton, τον Heisenberg και άλλων ερευνητών που παρουσιάζονται – γίνεται σαφής η σημασία κάθε μέρους της εξίσωσης.

(Το υλικό της ανάρτησης αντλήθηκε από τον ιστότοπο του συγγραφέα.)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.